Головна » 2013 » Червень » 20 » Виставка до 1025-ліття Хрещення Київської Русі...
08:55
Виставка до 1025-ліття Хрещення Київської Русі...
19 червня 2013р. у Волинському обласному краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки «Духовні центри християнства на Волині» до 1025-ліття Хрещення Київської Русі. Виставка організована спільними зусиллями науковців Волинського обласного та Любомльського краєзнавчих музеїв, колег з Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку. Її відкриття пройщло в рамках історико-краєзнавчої конференції «Минуле і сучасне Волині і Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині», яка відбулась 19-20 червня.



До уваги відвідувачів демонструються пам’ятки релігійної культури Волині  - предмети особистого благочестя перших християн, твори іконопису,церковного живописного портрету, сніцарства. Окремо слід виділити унікальні ескізні обємні малюнки Андріана Прахова 90-х рр. XIX ст., запропоновані мистецтвознавцем для церковного інтер’єру відновлюваного  Успенського собору в місті Володимирі.



Реконструкція історичних подій на Волині черняхівської доби римського часу (II-Vст.), празької культури (VI-VIIст.), давньоруського часу і періоду пізнього середньовіччя здійснена за допомогою археологічних предметів з державних і приватних колекцій. Вперше лучани матимуть можливість побачити матеріали з археологічних розкопок літописного града Угровська, який у XIII ст. короткий час був місцем осідку єпископа. Приверне увагу відвідувачів фрагмент оригінальної фрески з ликом Ісуса Хреста із собору  Іоана Богослова в Луцькому замку.
Наголошуючи на важливому духовному акті в історії Волині, організатори виставки зосередили увагу на духовних приорітетах мешканців Волині від часу їх перших контактів з християнським світом і до часу остаточного утвердження християнської віри. Особливий акцент виставки – розповідь про волинські історичні центри, під якими розуміються адміністративні і духовні столиці давньої Волині: городище Зимно – перше серед слов`янських укріплень, літописний град Волинь, давньоруські міста Володимир-Волинський і Луцьк. Якщо духовний світ мешканців двох перших столиць базувався на язичницькій міфології, то дві останні стали центрами найраніших організаційних структур християнської Церкви на Волині, з яких промені нової віри досягли найвіддаленіших кутків краю.



Переглядів: 748 | Додав: kroliak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]