Головна » 2012 » Листопад » 20 » Урочисте вручення історико-культурному заповіднику Високопреосвященним Ніфонтом
17:06
Урочисте вручення історико-культурному заповіднику Високопреосвященним Ніфонтом

         В середу, 14 листопада, відбулося урочисте вручення  історико-культурному заповіднику  Високопреосвященним  Ніфонтом, митрополитом Луцьким і Волинським УПЦ, рукописного Луцького Євангелія ХІVст. факсимільного типу. (Видання факсимільного типу – твір друку, що графічно точно повторює раніше випущене оригінальне видання або рукопис без відтворення оригінальних матеріалів, обкладинки та інших особливостей оригіналу.)

         Серед вітчизняних пам’яток, які сягають корінням у глибину віків, чільне місце посідає рукописна книга. Луцьке Євангеліє - видатна пам’ятка галицько-волинської книгописної школи, одна з найдавніших східнослов’янських пам’яток християнської культури, що збереглась до наших днів. Роль і вага його в історії - неоціненна.

          Святиня являє собою повний апракос - богослужбовий збірник, у котрому текст чотирьох Євангелій поділений на окремі пронумеровані цілісні частини - зачала, розташовані по порядку прочитування у святкові, недільні та будні дні під час богослужіння протягом року.

Місце написання -  Спаський  Красносельський монастир поблизу Луцька, нині не існуючий.

Матеріал для написання - пергамент.

Оправа (XVI-XVIIст.) - дошки, обтягнуті шкірою.

Розмір книги в оправі – 324 х 254 x 75 мм.

          Поряд із Луцьким замком XIVст., Волинською іконою Богоматері ХІІI- XІVст.,  Покровською церквою ХІІI- XVІІст. Луцьке Євангеліє є символом Луцька та й взагалі Волині.

           На даний час унікальна книга зберігається в Російській державній бібліотеці в Москві. Наявність копій, виготовлених на папері, який імітує пергамент, багатокольоровий друк кожного аркуша, відтворена оправа - все це відносить видання до розряду особливих для книголюбів та колекціонерів. Віднині багато дослідників отримають можливість здійснювати наукову працю над Луцьким Євангелієм, користуючись виданням факсимільного типу, що стало можливим з благословіння Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Предстоятеля Української Православної Церкви та Високопреосвященного Ніфонта, митрополита Луцького і Волинського УПЦ.

           На церемонії урочистого вручення Луцького Євангеліє XIVст.  факсимільного типу були присутні представники духовенства, обласної та міської влади, науковці, інші запрошені.

          Відтепер одна з найдавніших богослужбових книг України, збережена стараннями багатьох поколінь, факсимільне її видання, поповнить колекцію музею Книги Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку.

Переглядів: 707 | Додав: kroliak | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]