Головна » 2013 » Грудень » 26 » У заповіднику відбулась урочиста передача Луцького Псалтиря
13:00
У заповіднику відбулась урочиста передача Луцького Псалтиря
   У вівторок, 24 грудня 2013р., в приміщенні будинку Косачів відбулося урочисте вручення ректором духовної семінарії отцем Рустиком у подарунок Державному історико-культурному заповіднику унікальної книги - рукописного Луцького Псалтиря 1384 р. факсимільного типу. (Видання факсимільного типу – твір друку, що графічно точно повторює раніше випущене оригінальне видання або рукопис без відтворення оригінальних матеріалів, обкладинки та інших особливостей оригіналу).
   Згідно з дослідженнями істориків, у 1384 р. до річниці смерті правителя Волинської держави великого князя Дмитрія-Любарта, на замовлення його синів, Луцький Псалтир переписав отець Іван, настоятель Луцького Катерининського храму, розташованого на території Окольного замку, на місці Замкової площі. У післямові він дав коротку характеристику ситуації, що склалася на Волині після того, як її захисник помер. То ж рукопис можна вважати не тільки богослужбовою книгою, але й літописом тих часів. У пам’ять про князя збірник псалмів був переданий Іоано-Богословському собору. Його щоденно читали у храмі за упокій душ Дмитрія-Любарта і його волинських побратимів по мечу. Однак за шість століть сліди Луцького Псалтира було стерто. Перша згадка про старовинну українську рукописну книгу з’явилась лише у 1954 р. у дослідженні італійця Карло Вердіані. Як виявилось, 1932 року старовинний рукопис передали Лаврентійській бібліотеці, що знаходиться у Флоренції, де вона й зберігається по сьогоднішній день. Книгу видано Волинською єпархією УПЦ з благословіння Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, за сприяння голови Волинської обласної адміністрації Бориса Клімчука та благодійного фонду «Рідна Волинь». Відтепер вона поповнить колекцію музею Книги Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку. Це дасть можливість всім бажаючим ознайомитись з унікальним виданням, та слугуватиме загальній справі духовно-культурного відродження нашого народу.
   На урочистостях, крім ректора духовної семінарії отця Рустика, були присутні: голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук, духовенство, науковці, історики, представники влади та громадськості, журналісти. За співпрацю з Волинською єпархією УПЦ, директор Державного історико-культурного заповідника у м.Луцьку Рудецький Павло Аркадійович, був нагороджений найвищою відзнакою Волинської єпархії медаллю «Волинської ікони Пресвятої Богородиці».
Переглядів: 747 | Додав: Заповідник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]