Головна » 2013 » Лютий » 1 » Зустріч у Збаразькому замку
15:31
Зустріч у Збаразькому замку

 31 січня 2013 року, в Збаразькому замку відбулися установчі збори проекту «Шлях Гедиміновичів».

            Нагадаємо, що 12 грудня 2012 року у Луцьку за ініціативи Луцької міської ради та під головуванням Луцького міського голови Миколи Романюка відбулася зустріч представників ряду міст та музеїв-заповідників, на якій учасники підписали Протокол про наміри створити спільний туристичний продукт «Шлях Гедиміновичів», а також об’єднати зусилля задля його промоції і просування на національному та європейському туристичних ринках.

 У зборах взяли участь Луцький міський голова Микола Романюк, Острозький міський голова Олександр Шикер, Хотинський міський голова Геннадій Варгуляк, Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук, представники Тернопільської, Кам’янець-Подільської, Володимир-Волинської, Дубенської міських рад, Хотинської  райдержадміністрації, а також керівники Національного заповідника «Замки Тернопілля», Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», Державного історико-культурного заповідника в м. Острозі, Державного історико-культурного заповідника міста Дубно, Національного історико-архітектурного заповідника «Кам'янець», Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, Державного Культурно-археологічного центру «Пересопниця», представники Інституту історії України національної академії наук України, Національного університету «Острозька академія», директор фестивалю Porta Temporis  Ігор Данілов та радник Голови Держтуризмкурорта України  Геннадій Друзенко.

Почесними гостями заходу стали Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні п. Пятрас Вайтєкунас , який привітав учасників установчих зборів  та аташе з питань  культури  Дайва Дапшєнє.

Із  вступним словом  виступив голова  Збаразької районної держадміністрації Іван Демчишин. Про перспективи реалізації проекту "Шлях Гедиміновичів" для міст та заповідників розповів  Луцький міський голова Микола Романюк. Крім них, слово брали старший науковий співробітник НЗ «Замки Тернопілля» Руслан Підставка  та голова робочої групи проекту «Шлях Гедиміновичів», радник голови Державного агентства з питань туризму та курортів Геннадій Друзенко.

            Стратегічною метою проекту «Шлях Гедиміновичів» є створення сучасного міжнародного туристичного продукту, об’єднаного темою культурно-історичної спадщини Великого Князівства Литовського, який би до 2015 року отримав загальноєвропейське визнання і був включений до переліку культурних шляхів Ради Європи. У разі досягнення цієї мети, «Шлях Гедиміновичів» стане першим культурним шляхом Ради Європи, який ініціює Україна.

              Реалізація проекту також дозволить:

       – збільшити туристичну привабливість учасників проекту, а також туристичних об’єктів на їхній території;

       – сприяти пожвавленню економічного розвитку туристичного та дотичних секторів економіки в містах та інших учасниках проекту;

       – сприяти збільшенню інвестицій у розвиток туристичної інфраструктури міст та інших учасників проекту;

         збільшити капіталізацію брендів міст та інших учасників проекту на туристичному ринку;

       – створити модель взаємовигідного публічно-приватного партнерства у туристичній сфері.

На сьогодні бажання взяти участь в проекті виявили 10 міст, два села, Національний університет «Острозька академія», Державний Культурно-археологічний центр «Пересопниця» та 9 державних заповідників і музеїв з Волинської, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей, на території яких знаходяться пам’ятки архітектури литовської доби. Одна з провідних юридичних фірм України «Кібенко, Оніка і партнери» зголосилася стати pro bono юридичним радником проекту.

Керівники Заповідників очікують від  проекту «Шлях Гедиміновичів» збільшення кількості відвідувачів, популяризацію па`мяток культурної спадщини та отримання коштів на її реставрацію та збереження.

 

 

 

Переглядів: 812 | Додав: kroliak | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]