Головна » 2013 » Лютий » 1 » Запрошуємо до співпраці
15:35
Запрошуємо до співпраці

«Сучасне – завжди на дорозі з минулого в майбутнє», – говорив один із найвидатніших кінорежисерів України і світу О. Довженко. Особливо важливу роль у збереженні надбань минулого, в духовному розвитку нації, у розбудові її державності відіграють історико-культурні заповідники України. Нині в Україні функціонує більше 60 історико-культурних заповідників і одним з них є Державний історико-культурний заповідник у м. Луцьку, у якому проходять різні культурно-мистецькі заходи, зокрема,  Міжнародний фестиваль "Поліське літо з фольклором", Всеукраїнський фестиваль "Берегиня", Національний фестиваль флористики «Солом’яна птаха» , фестиваль дзвонарського мистецтва "Благовіст Волині", Всеукраїнський фестиваль "Меч Луцького замку" (рицарські змагання),  відбувся п’ятий міжнародний джазовий фестиваль «ART JAZZ COOPERATION 2012»,  функціонують музеї, проводяться екскурсії, ведеться науково-дослідна та культурно-просвітницька діяльність. У приміщенні дирекції  заповідника  за сприяння Волинської та Рівненської облдержадміністрацій в рамках угоди про гуманітарно-культурне співробітництво, яка регламентує спільне впровадження проекту «Волинь туристична», відбулась  презентація світлин та фотоальбомів рівненського фотохудожника Олександра Харвата «Шляхами Великої Волині» та «150 святинь Великої Волині», відбулась урочиста церемонія передачі Митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом  факсимільного видання Луцького Євангелія (сер. ХІV ст.) для Музею книги. Не випадково, що саме «Луцький Замок», який є складовою частиною заповідника, в кінці 2011 р. переміг у всеукраїнському конкурсі «Сім чудес України»


Однак, на ряду з позитивними моментами  діяльності , на даний час, в зв’язку з цілим рядом факторів, головним з яких є недостатній рівень фінансування закладів культури, наявні і проблеми, які потребують  термінового  вирішення.

Однією з них є необхідність виготовлення  Державного акту на землю. Його відсутність не дає можливості на відведення чи надання в  оренду земельних ділянок  та координування процесу забудови території.

 Проблемним є питання  виготовлення технічної документації на пам’ятки архітектури та містобудування як національного так і місцевого значення, яке потребує значних коштів (акт технічного стану, плани приміщень, плани інженерних комунікацій та зовнішніх мереж, генеральний план земельної ділянки, що є територією пам’ятки, паспорт пам’ятки). Зазначена обставина не дає можливості замовляти у відповідних спеціалізованих організаціях виготовлення проектно-коштористної документації на реставрацію та ремонт цих пам’яток.

 Ще однією проблемою є аварійний стан Замкового мосту, дерев’яних конструкцій  Верхнього замку (на сьогоднішній день частина галерей  закрита для доступу відвідувачів) та перекриття крипт ХVIII ст., що може  спричинити  руйнацію об’єктів, а також призвести  до випадків травматизму  серед відвідувачів, особливо під час проведення масових заходів на території Замку.  За кошти заповідника виготовлено кошторисну документацію на заміну гонтового покриття дахів мурів та заміну перил Східного муру замку, капітальний ремонт дерев’яних конструкцій мосту та перекриття крипт, однак, в зв’язку з непростою економічною ситуацією в країні, виділення коштів на дані роботи  на 2013 р. бюджетом не заплановано. Дана обставина позбавляє відвідувачів замку  можливості відвідати підземний перехід крипт, частини мурів замку, втрачається частина цікавого екскурсійного маршруту.


Комісією  проведено обстеження  «будинку Косачів» за адресою м.Луцьк вул. Драгоманова 23, де розташована адміністрація заповідника  та з ініціативи дирекції, з метою недопущення подальшої руйнації пам’ятки, створено міжвідомчу комісію, яка також обстежила будівлю та винесла відповідне рішення, зазначивши, що будівля знаходиться в незадовільному стані та потребує термінового ремонту.


З огляду на викладене вище, просимо потенційних меценатів, благодійників, всіх кому не байдужа доля історичної спадщини  нашого міста, розглянути можливість сприяти реалізації проектів по збереженню, ремонту та реставрації пам’яток архітектури та містобудування  національного та місцевого  значення.

Завдання наше  полягає  в тому, щоб  зберегти в сучасному надбання минулого, усі витвори нашого історичного буття, аби передати їх майбутнім поколінням.  Світовий досвід та практика сьогодення свідчать, що занепад культури, байдужість до духовного розвитку нації, зневага до культурної спадщини призводять до непоправних утрат у всіх сферах суспільного життя – економічній, політичній, соціальній.

Переглядів: 894 | Додав: kroliak | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]