Головна » 2012 » Грудень » 17 » Шляхи Гедиміновичів
12:51
Шляхи Гедиміновичів

У конференц-залі готелю  «Україна» 12 грудня відбулася зустріч міського голови Миколи Романюка, начальника управління міжнародного співробітництва та туризму Миколи Іванюка, начальника відділу розвитку туризму Наталії Бунди з директорами історико-культурних заповідників Західної України та представниками обласних, міських, районних адміністрацій Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Чернівецької та Волинської областей.

Вітаючи присутніх, Луцький  голова Микола Романюк подякував їм за те, що відгукнулися на запрошення і приїхали до нашого міста. «Ми всі зацікавлені у розвитку туризму. Багато жителів України не знають про свою державу, про свій рідний край, про те, які історичні та культурні пам`ятки тут знаходяться», - наголосив  Микола Ярославович  та висловив сподівання, що за результатами зустрічі будуть напрацьовані конкретні пропозиції.

На зустрічі виступили:



Координатор програм  з розвитку туризму в регіонах України пректу ЛІНК USAID, радник голови Державного агентства з питань туризму та курортів Геннадій Друзенко - з доповіддю як не загубитись на туристичній  мапі Європи та України «Шлях Гедиміновичів».  За його словами,  наше місто зробило найбільший прогрес у розвитку туристичної галузі за цей рік порівняно з іншими містами України. Пан Друзенко  зауважив, що туризм є однією із найконкурентніших галузей економіки і спільний туристичний продукт  «Шляхами Гедиміновичів» допоможе залучити нових туристів у наші міста.

Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Дмитро Ващук - про вплив Великого Князівства Литовського на суспільно-політичний та соціально-економічний розвиток етнічних українських земель.

Старший науковий співробітник науково-дослідного відділу  Національного заповідника «Замки Тернопілля» Руслан Підставка -  «Династія Гедиміновичів та замки Тернопілля».

Заступник Хотинського міського голови Микола Головльов - про функціонування туристичного кластеру на прикладі Подільського-Буковинського намиста.

Директор фестивалю Porta Temporis Ігор Данілов - «Porta Temporis» в контексті шляху Гедиміновичів.

Під час зустрічі обговорено створення спільного туристичного продукту «Шляхами Гедиміновичів», з огляду на туристичну привабливість пам`яток Литовської доби в Україні та відсутність на українському туристичному ринку продуктів, сформованих навколо історичної спадщини Великого Князівства Литовського. Та констатуючи, що попри значення для формування української нації і насиченість історичними подіями, Литовська доба досі недостатньо досліджена в українській історіографії.


Крім того, в ході зустрічі було обговорено історичну роль Литви у розвитку земель Західної України, представлено мистецькі фестивалі, які відбуваються у різних містах західних областей. Учасники зустрічі наголошували, що у 2013 році, вперше в історії, Литва головуватиме у Європейському Союзі, і вона, як ніколи, буде зацікавлена в популяризації своєї історії, історії Великого Князівства Литовського та його ролі у формуванні європейської ідентичності.

Те, що саме волиняни  - відділ розвитку туризму, підтриманий управлінням міжнародного співробітництва та туризму і міським головою, стали ініціаторами проведення подібної акції, є логічним підсумком попередньої праці, попереднього набутого досвіду. Луцький Замок, перлина Волині, краса і гордість нашого краю, радо приймає в себе гостей із всієї України та поза  її меж на різноманітних фестивалях, арт-шоу, як то: «Меч Луцького Замку»,   «Благовіст Волині», «Любарт-фест», «Відкрита ніч в Луцькому замку», «Любартівські читання» тощо. Створення ж і втілення в життя туристичного продукту «Шляхами Гедиміновичів»  виводить на новий якісний рівень співпрацю Волині із іншими українськими землями, з Литвою, Польщею. Це дасть набагато більше шансів у промоції міст та заповідників на національному та європейському туристичних ринках,  об`єднавши зусилля у створенні та популяризації туристичних продуктів навколо історичних земель  та міст України, її музеїв та заповідників, історично пов`язаних з Великим Князівством Литовським. 

Зрештою,  зійшлися на думці, що створення такого туристичного продукту,  як «Шляхами Гедиміновичів», буде вигідним для всіх.

Підсумком стало створення робочої групи, до якої увійшли Наталія Бунда,  Дмитро Ващук,  Руслан Підставка, Ігор Данілов. Група, на чолі з координатором Геннадієм Друзенком, має до 12 січня напрацювати пропозиції щодо запуску проекту «Шляхами Гедиміновичів». 

Потому присутні підписали Протокол про наміри, в котрому «засвідчили намір створити спільний туристичний продукт «Шляхами Гедиміновичів», а також об`єднати зусилля задля його промоцій та просування на національному та європейському туристичних ринках».

Переглядів: 967 | Додав: kroliak | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]